TALENT EN JOUW CARRIERE AAN DE VU

WERKEN BIJ DE VU >

Vrije Universiteit Amsterdam investeert veel in talent, want excellent onderwijs en onderzoek valt of staat met de gedrevenheid en nieuwsgierigheid van de mensen die bij ons werken.

Wij, bij VU Amsterdam, bieden een diverse en inclusieve werkomgeving aan, omdat wij overtuigd zijn dat deze werkomgeving bijdraagt aan het ontwikkelen van talent en innovatie stimuleert. We bieden ondersteuning aan wetenschappers in alle stadia van hun carrière. Het Talent Development Programma, gesponsord door Prof. Mr. Willem Bouwens (Decaan Faculteit der Rechtsgeleerdheid) is hier een voorbeeld van. Daarnaast zijn er diverse onderzoeksondersteuningprogramma’s, die onderzoekers ondersteuning bieden bij het aanvragen van NWO vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici) en de ERC beurzen (Starting, Consolidator, Advanced en Synergy).

Om er zeker van te zijn dat wij dit waarmaken, werken wij altijd aan nieuwe initiatieven en ideeën. Hieronder een overzicht:

ONDERWIJS EN ONDERZOEK

Talenten die zich binnen onderwijs en onderzoek graag verder willen ontwikkelen zijn bij de VU aan het goede adres. Hoe kunnen wij anders onze hoge kwaliteit in onderwijs en onderzoek blijven waarborgen? Daarom kennen wij talrijke initiatieven en manieren om  talenten verder te versterken. 

Uniek binnen de VU is de aandacht voor onderwijs binnen de wetenschappelijke carrière. Heb je een track record in onderwijs? Dan kun je bij ons hoogleraar worden met een onderwijsprofiel

Naast de focus op onderwijs, hebben wij speciale subsidiedesks ingericht. Zo krijg je precies die ondersteuning die je nodig hebt bij het binnenhalen van Grants/secundaire geldstromen. 

Wij weten dat transparantie belangrijk is voor jou als wetenschapper om je werk goed te kunnen uitvoeren. Daarom kent de VU de zogenaamde wetenschappelijke meetlatten, zodat je weet aan welke criteria voldaan moet zijn om de volgende stap in je carrière  maken. Maatschappelijk relevant onderzoek is èn blijft erg belangrijk voor de VU, daarom kijken we ook zeker naar dat aspect in je wetenschappelijke publicaties. 
Daarnaast kun je jezelf ook volop ontwikkelen middels ons cursusaanbod:

  • Leidinggeven (van startende leidinggevenden tot leidinggevende in het onderwijs)
  • Onderwijs (van basiskwalificatie tot blended learning, tot het maken van betrouwbare toetsen)
  • Onderzoek (van binnenhalen subsidie tot valorisatie en mediatraining)

Ook voor startende professionals binnen het onderwijs en onderzoek kennen wij specifieke trajecten, zoals een tenure track of een professionaliseringstraject voor junior docenten. Binnen vier jaar worden junior docenten opgeleid tot toekomstbestendige onderwijsprofessionals met een track record binnen het geven van onderwijs en het maken van innovatieve onderwijsoplossingen.

STAFFUNCTIES EN BEDRIJFSVOERING

De VU heeft een divers aanbod ter oriëntatie in loopbaanvraagstukken, denk aan sollicitatie- en netwerktrainingen en ontwikkelgesprekken voor als je je wilt  oriënteren op een nieuwe stap in je loopbaan. 

Werk je in ieder geval al twee jaar bij de VU? Dan kun je via het Expertisecentrum HR & Ontwikkeling worden doorverwezen naar externe loopbaancoaches met vragen als: Wat is een goede vervolgstap in mijn carrière of hoe kan ik effectiever worden in mijn werk?  Samen met je loopbaancoach breng je je kwaliteiten en ontwikkelpunten in kaart, met een plan voor een nieuwe loopbaan in je huidige baan of elders op de arbeidsmarkt. Een cursus time management of  persoonlijke effectiviteit kan daar bijvoorbeeld goed bij helpen. 

Wil je een extra stimulans in je loopbaan en leren van een ervaren professional? In ons mentorprogramma word je gekoppeld aan iemand die een stuk verder is in zijn of haar loopbaan van een andere dienst of faculteit. In een serie gesprekken helpt je mentor je verder in je professionele ontwikkeling. 

Daarnaast zijn er speciale tracks zoals career orientation voor promovendi en postdoctoraal onderzoekers, waar je met hulp van coaching en workshops na gaat denken over de volgende stap in je carrière. 

Ook als je je carrière niet bij de VU voortzet, geven we goede begeleiding in de stap naar een nieuwe baan en in het benutten van je talenten. Het Expertisecentrum HR & Ontwikkeling biedt hiervoor speciale workshops voor werk-naar-werkbegeleiding in de maanden voorafgaand aan het aflopen van je contract, zoals de workshop ‘Competenties en netwerken’ en 'Succesvol solliciteren via LinkedIn'. 

Daarnaast worden er maandelijks career meetings georganiseerd waar onder andere aansprekende gastsprekers je helpen met oefenen en reflecteren op sollicitatie skills en met handige loopbaanvaardigheden zoals bijvoorbeeld presenteren.